Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
33.06 MB
2014-07-18 13:13:14
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1058
1636
Rövid leírás | Teljes leírás (287.01 KB)

Muraköz 1894. 48-51. szám december

Muraköz II. (Medjimurje)

Magyar és horvát nyelven megjelenő társadalmi, ismeretterjesztő és szépirodalmi hetilap
Čakovec. [Csáktornya.]
1884. jún. 10.-1944. [jún. 30.]
Szün. 1918. [jún. 30.]-1941. szept. 11.
Megj. hetenként egyszer.
Szerk. Margitai József
Kiadó: Fischer Fülöp, Strausz Sándor
Nyomda: Fischer Fülöp, 1894. aug. 19: Fischer Fülöp, Strausz Sándor


A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

i
■\'XI. évfolyam,
Csáktornya, 1894 decsember 2«
\'48. ,,
&wk*«tÖT»l ért«k«inl l«fc«t alá. átnptp 11 4a IS ór» köiött — A lap »Milimi Tink re vonatkoa* •ind«a kOalamétijr Margltal Jósaef wikaaitö 0avira kftUaa4i.
Kiadóhivatal i
Ftoakt! fttlöp könyvkereíkedU«. Ida Mldandök u alöfls«(4>l dijak ■yilttarak U hirdaUatk.
Bi/detések joUiijoíío számitlatoak.
miutM 4r*kt
íféer évre . . . 4 1H Yél érr* . ... 2 tU
Negyed érre . . . 1 űrt Egye« nim 10 kr.

MAGYAR és HORVÁT MIM MEGJBLKNÖ TÁRSADALMI, ISMERETTKRJESZTff * SZMUMllI HETILAP.
._lietenkiHt ^ujnser: va*iirH»|».
A .MiiTnkOci tiszti Önsegélyző szövetkezet«, a »Csáktornyái takarékpénztár«, a .Muraközi
takarékpénztár« »at. hjvntalos közlönye.
»tg *lf»(*dUUak j Bidapaataa: OoldUrKar Á. V. ia Xokataln B. kW. Irod. B4t*t*ai Bchalak H., Dukaa M., Oppalik A., Dauba G. L. 4a U.rainil 4a HanidL Br önben: 8Urn M.
Biztosítás szövetkezés utján.
\' v \' - ( . I (.
Az emberi természetben fekszik az e törekvés, a melylyel értékes javait a léha-, lőleg biztonságba kivánja helyezni a kárt okozó behatások ellen.
Ez a törekvés a társadalom közgazda4 sági fejlődésének mértékében nvndnkább előtérbe lépett; és alkalmas módokat keresett a lehető tökélyes megvalósulásra. Ez a törekvés hozta létre a vagyon munkaképesség, testi épség és életbiztosításnak mindama nemeit, a melyeket ma ismerünk és ez keresi a tökéletesedés további formáit és fejleményeit ezen a téren.
Közgazdasági kulturális fejlettségükhöz képest talAljuk a biztosításnak különböző módjait az egyes államokban, mert maga a biztosítás értékes közgazdasági eszme, a mely a többiekkel együtt fejlődik, és mindig egyre nagy9bb kflrt hódit peg.
Rohamosan"\' terjedt el a biztosítás szükségének eszméje hazánkban az utóbbi egy pár évtized lefolyása alatt, a mely idő Deákra éppen közgazdasági fejlődésünknek legélénkebb fellendülése is esik
Ez időszerint leggyakoribb és nálunk
NfUitir ptUttorM 10 kr\\


majdnem kizárólagos módja a biztosításnak a rés/vényekre alapított biztosító társaságoknál, való kflrbiziositás és pedig legtöbbször csak tűzkár biztosítás. Ezért mint legállalánosabbnál — most maradjunk csak ennél • • .
» v , } . • i
Ma már sok millióra rug az az összeg, a melyet hazánk közönsége évenként kifizet a részvényekre alapított biztosító tár saságok pénztáraiba, értékeinek tűzkár ellen való biztosítása fejében És pedig 1886—90. évek állaga szerint 36 015 \\l69l-ben 35-883, P8ö5í-ben 86 051 millió! forint volt hazai intézeteink bruttó tűzkár-di) bevétele
Ezzel szemben ugyané bztositó társulatok tűzkárokért kifizettek; 1H86-1890.\' években átlag 16 444. 1891 ben 13 683 és 1892 ben 14 610 milffó forintot Pedig tud j valevő dolog, hogy összes tűzkárt szenvedhető és biztosítható értékeinknek mintegy egyharmad része van biztosítva ez idő szerint és igf időveí ezek-ar. összegek még sokkal tekintélyesebbek lesznek.
Itt kell rámutatnom arra a szomorú körülményre, hogyha hazánkban üzleteket kötő biztosító társaságok legtekintélyesebb része idegen, sőt, hogy e nemű hazai vál
lalataink részvényei is nagyrészben idegen tökélek tárczáiban őrizietnek. Ilyenformán a biztosító részvénytársaságok jövedelmei is — kis kivétellel a külföldre fol...

Insert failed. Could not insert session data.